Proč používat přírodní kosmetiku?

Dnešní uspěchaná doba nás nutí vracet se ke kořenům a objevovat sílu, kterou v sobě příroda skrývá. Ne náhodou si generace mezi sebou už dlouhá léta předávají osvědčené a účinné receptury svých babiček a prababiček, které dokázaly z divokých bylin vytvořit učiněné zázraky. A my se k nim s pokorou opět vracíme, protože vidíme, jak příroda dokáže ve všech směrech pomáhat.

Sama jsem byla svědkem mnoha příběhů, kdy se až s pomocí přírodní kosmetiky začali lidé zbavovat svých dlouhodobých problémů s pokožkou – od akné, přes atopický ekzém a dermatitidu po jizvy po operacích. Netvrdíme, že to, co si mažeme na pokožku je alfou omegou všeho a že stačí vyměnit produkty v koupelně a je rázem po starostech. Někdy je zapotřebí se zamyslet i nad životním stylem, který vedeme – jak se stravujeme a co si v sobě nosíme. Ale zpět k naší pokožce.

Kůže je naším největším orgánem, představuje zhruba 7 % celkové tělesné hmotnosti a chrání vnitřní orgány před působením vnějších vlivů. Jenomže… Její schopností je i vstřebávat látky, které se na ni dostanou. To je dobrá i špatná zpráva. V běžně dostupné kosmetice v drogeriích bohužel stále převládá spousta syntetické chemie, která má na naše tělo i životní prostředí značný vliv. Člověk si může říct, že v tom či onom krému je chemických látek minimum a že jeho užívání nijak vadit nebude. Ale pak k němu přidá šampon a kondicionér, sprchový gel, deodorant, čisticí gel, odličovač očí, make-up, pudr, řasenku, rtěnku,... a chemický koktejl je na světě. A ten dokáže z dlouhodobého hlediska pěkně zavařit. 

Pokud ve složení kosmetiky tápate, tak vás můžeme uklidnit, že v dnes už nemusíte být chemikem, abyste se v latinských výrazech v soupisce složení vyznali. INCI (= zkratka pro mezinárodní názvosloví kosmetických ingrediencí) najdete ve většině případů na zadní straně obalu produktu nebo na krabičce. Jednotlivé látky si můžete zadat do vyhledávače a díky chytrým encyklopediím hned víte, na čem jste. Certifikáty či označení produktu, že je BIO, nemusí nutně znamenat, že si pořizujete opravdu přírodní kosmetiku. Kolikrát ani 100% přírodní značky žádný certifikát nemají, protože je to pro firmy nákladné. Nejlepší kontrolou je alespoň základní orientace ve složení. 

Kvalitní přírodní kosmetika je tvořena převážně z vysoce koncentrovaných bylinných a rostlinných extraktů a olejů, které jsou bohaté na vitaminy, antioxidanty, minerály, hydratační a další látky. Ty pak naši pokožku vyživují, regenerují, hydratují a chrání před předčasným stárnutím. Přírodní vonné silice mají v kosmetice (až) 3 funkce – mají léčivé a aromaterapeutické účinky a slouží jako přírodní parfemace. Co by ale přírodní kosmetika obsahovat určitě neměla? A toto je jen základ:

  1. Konzervanty
  • Jednoznačně jedním z nejrizikovějších syntetických látek, které se v kosmetice vyskytují. Jejich cílem je zabránit množení mikroorganismů v produktech. Na druhou stranu ale naruší přirozenou enzymatickou aktivitu vaší pokožky a tkání, a dokonce mají vliv i na hormonální systém.
  • Minerální oleje a parafíny
    • Kosmetika na bázi ropy budí dojem, že pokožku perfektně hydratují, ale opak je pravdou. Vytvářejí na ní neprodyšný film, díky kterému sice nedochází k odpařování vody z pokožky, ale z dlouhodobého hlediska však mohou způsobovat akné či dermatitidu.
  • Silikony
    • Oblíbený přídavek šamponů, kondicionérů, masek a sér na vlasy i obličej. Silikony vytváří pocit, že vlasové vlákno či pokožku dokonale vyhladily. Nenechte se ale zmást. Látka je biologicky neodbouratelná a mnohdy i nerozpustná ve vodě – ano, čtete dobře. Podobně jako parafín vytváří neprodyšnou vrstvu, která vlasy i pleť donutí k tomu, že se přestane mastit a začne být sušší a sušší.
  • Umělé parfemace a barviva
    • Pro velmi citlivou pleť mohou znamenat zdroj alergických reakcí. 

    Pokud s přechodem na přírodní kosmetiku stále ještě váháte, doufáme, že jsme vás přesvědčili, proč je důležité věnovat pozornost složení kosmetiky nejen kvůli zdraví nás a našich dětí, ale i kvůli životnímu prostředí.

    Zanechat komentář